MEYVE SUYUNUN BAZI KANSER TÜRLERİNE KARŞI KORUYUCU ETKİSİ İSPATLANDI
Doğal besinlerle beslenmek önemli
Yaz geliyor buz gibi kola, buz gibi gazoz vs içeceğiz ama meyvesuyunu içeceğimizi pek zannetmiyorum. Halbuki meyve suyu kendisine verilen parayı sağlık açısından hakediyor. Bu konu ile ilgili bir haberi aşağıda veriyorum.
Yapılan araştırmalar, 2000-2020 yılları arasında gelişmekte olan ülkelerde yüzde 73, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 29 oranında artacağı tahmin edilen kanser vakalarıyla mücadelede optimal beslenmenin önemli olduğu sonucunu veriyor.
Kanser vakalarının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30'u, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 20'sinin diyete bağlı olarak oluştuğu belirtiliyor. C ve E vitaminleri, karotenoid ve biyoaktif bileşen olarak değerlendirilen fenonik bileşik içerikleri ile potansiyel antioksidan etkinlik gösteren sebze ve meyve suları ise bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkide bulunabiliyor.
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan, bitkilerde bulunan doğal antioksidanların, özellikle de flavonoidler ve polifenollerin, reaktif oksijen türleri (ROS) aracılığıyla oluşan doku hasarlarına karşı olası koruyucu özelliklerine dikkat çekiyor.
Bu reaktif türler, vücudumuzda metabolik yolla oluşabileceği gibi ultraviyole ışınlara, hava kirliliğine, sigara dumanına maruz kalınmasıyla, alkol ve bazı ilaçların alımıyla da oluşabiliyor.
ÇİLEK VİŞNE VE KIRMIZI ÜZÜM SUYU İÇİN:
Biyoaktif bileşenlerin sebze ve meyvelere kıyasla sebze ve meyve sularından daha kolaylıkla emilebildiği gösteriliyor. Özellikle, çilek, vişne veya kırmızı üzüm suyunun gerek antosiyanin, gerekse de askorbik asit ve diğer polifenoller gibi güçlü antioksidan etkinlik gösteren bileşenler yönünden zengin oldukları belirtiliyor.